Zaznacz stronę

Zdrowa kuchnia – tapioka – jak wykorzystać ją w kuchni

24 marca 2020 | 1 komentarz

Tapioka jest kaszą wyrabianą z manioku. Lekkostrawna, pożywna i bezglutenowa, może posłużyć do wielu kuchennych zastosowań. Podpowiadam, jak wykorzystać tapiokę podczas gotowania i jak urozmaicić nią swoje posiłki.

Tapioka – właściwości

Sucha kasza zawiera kwas foliowy, tiaminę i witaminę B6. W tapioce z manioku żółtego znajduje się też sporo witaminy A. Produkt jest źródłem wapnia, żelaza, potasu, fosforu, cynku, magnezu i sodu. Ma w sobie również przeciwutleniacze i kumaryny – związki pozytywnie działające na układ krążenia.

Spożywanie tapioki wpływa na produkcję glukozaminy. Poprawia to stan stawów, wspomagając zachowanie ich sprawności i łagodząc dolegliwości bólowe. Dzięki zastąpieniu tapioką pszenicy można uzyskać aż szesnaście razy większą ilość błonnika w diecie. Zmniejsza to czterokrotnie podaż cukrów prostych.

Ze względu na zawartość arabinozy i galaktozy, tapioka działa też prebiotycznie. Udowodniono jej wpływ na wzrost korzystnie działających na organizm bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Z powodu dużej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów tapioka dobrze nadaje się na posiłek regeneracyjny po wysiłku fizycznym. Pozwala na szybką odbudowę zapasów glikogenu w mięśniach. Z tego powodu znajduje zastosowanie w dietach mających na celu przybranie na masie ciała dla rekonwalescentów i podczas leczenia nowotworów.

Trzeba pamiętać, że tapioka cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego diabetycy powinni ograniczać jej spożycie.  

Jak gotować tapiokę?

Tapioka jest gotowa po zagotowaniu lub zalaniu wrzątkiem, kiedy kolor kaszy jest niemal przezroczysty. Gotowanie produktu trwa maksymalnie 40 minut i zależy od wielkości kulek. Egzotyczna kasza ma neutralny smak, dlatego można przyrządzać ją na różne sposoby.

Tapioka występuje najczęściej pod postacią granulek i perełek, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. W sklepach ze zdrową żywnością można też kupić mąkę z tapioki – zdrowszą alternatywę dla produktów pszennych.

Zamiennik kaszy i ryżu

Kaszę z manioku możemy zastosować w swojej kuchni jako dodatek do zup i dań głównych. Świetnie uzupełni potrawy mięsne i wegetariańskie. Zastąpi ryż, ziemniaki czy popularne kasze. Tapioka może być też zamiennikiem makaronu w zupach. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach.

Tapioka jest lekkostrawna, bezglutenowa i ma niską alergenność. Z tych powodów poleca się ją osobom cierpiącym na celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna i inne poważne dolegliwości układu pokarmowego.

Tapioka do deserów i napojów

Mąka z tapioki rewelacyjnie nadaje się do przygotowania naleśników, omletów i racuchów. Możemy upiec z niej ciasta, a także przygotować musy, galaretki i budynie.

W formie małych kulek tapioka znakomicie sprawdza się jako dodatek do deserów i napojów. W Polsce popularność zdobywa tzw., bubble tea, czyli herbata z granulkami. Napój wygląda niezwykle efektownie i ma ciekawą fakturę. Granulki tapioki namoczone w soku z cytryny albo owocowym syropie będą znakomitym dodatkiem do drinków.

Przepisy na słodkości z tapioki

Pudding kokosowy z tapioki

Składniki:

400 ml mleka kokosowego

3 łyżki tapioki

2 łyżki ksylitolu

Mleko kokosowe gotujemy i dodajemy kuleczki tapioki. Gotujemy pół godziny na małym ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy ksylitol. Pudding możemy skropić sokiem z limonki, udekorować malinami, startą białą czekoladą i listkami mięty.

 

Bubble tea z tapioki

Składniki:

2 łyżki ksylitolu

80 g tapioki

Zalewamy tapiokę wrzącą wodą wymieszaną z ksylitolem. Odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy i gotujemy 10–15 minut. Po tym czasie przelewamy kulki zimną wodą. Dodajemy odcedzone kulki do mrożonej herbaty z kawałkami owoców.

Naturalny zagęszczacz

Tapioka charakteryzuje się właściwościami żelującymi. Z tego powodu znajduje zastosowanie jako dodatek do budyniów i puddingów, ale także zagęszczacz do zup i sosów.

Egzotyczny produkt z manioku ma cenne prozdrowotne właściwości i nadaje daniom ciekawą fakturę, dlatego zdecydowanie warto wykorzystać go w kuchni. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na potrawy i desery z tapioką. Możemy też dowolnie eksperymentować z kaszą z manioku. Uwolnijmy pomysłowość i dodajmy zdrowy produkt do swojego jadłospisu.

Podobne wpisy

Komentarze

1 komentarzy

1 komentarz

  1. Beata

    Bubble tea jest jak dla mnie trochę przereklamowane, ale za to desery z mlekiem kokosowym, tapioką i owocami są pycha. Nie wiedziałam, że tapioka ma tyle zdrowotnych właściwości, będę po nią częściej sięgać. Denerwuje mnie takie strzelanie w kolanach przy przysiadach, może się go pozbędę jedząc tapiokę, skoro jest dobra na stawy 😉

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *