Pełna witamin marchewka – co warto o niej wiedzieć?

1 lutego 2022 | 0 komentarzy

Marchew jest warzywem nie tylko smacznym, ale również wyjątkowo zdrowym, często goszczącym na polskich stołach. Jej cenne składniki odżywcze sprawiają, że już od dawna znajduje się w centrum zainteresowania naukowców. Dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być też to, że interesuje nie tylko entuzjastów zdrowego żywienia, ale również osoby, które chcą utrzymać atrakcyjny wygląd pomimo upływu lat.

Marchew – jak to wszystko się zaczęło

Choć dziś marchew jest uprawiana na każdej działce, a nawet w balkonowych doniczkach, warto pamiętać, że rośliny, które uważa się za jej przodków wywodzą się z Azji Środkowej. Dzisiejsza marchew narodziła się więc na terenie dawnej Persji, a dzisiejszego Iranu i Afganistanu. Przez długi czas zresztą to nie korzeń sprawiał, że marchew znajdowała się w centrum uwagi. Zbierano ją przede wszystkim po to, aby korzystać z jej liści i nasion znajdujących zastosowanie w medycynie.

Marchewka pełna witamin

Tym, co zwróciło uwagę na marchew, było przede wszystkim charakterystyczne dla niej bogactwo składników medycznych. Zwrócili na nie uwagę już starożytni medycy, z czasem zaś ich odkrycia doczekały się naukowego potwierdzenia. Tym, co zwraca naszą uwagę na marchew jest, w pierwszej kolejności, bogactwo wchodzących w jej skład karotenoidów. Te skuteczne przeciwutleniacze są jednocześnie barwnikami. To właśnie im marchewka zawdzięcza typowy dla siebie pomarańczowy kolor, karotenoidy mają jednak korzystny wpływ również na kondycję naszej skóry.

Oczywiście, w składzie marchwi można natknąć się także na inne przeciwutleniacze na czele z flawonoidami oraz związkami fenolowymi. Warto po nią sięgać także ze względu na bogactwo witaminy C, tiaminy i niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy E. W marchwi w dużych ilościach znajdują się także magnez, wapń i żelazo, potas, fosfor oraz cynk. Marchew to także cenne źródło molibdenu – pierwiastka mającego wpływ na metabolizm organizmu.

Wymierne korzyści z sięgania po marchewkę

Nie ma jednej grupy osób, które zyskają sięgając po marchew. Wysoka zawartość beta-karotenu przyczynia się jednak do tego, że marchewka powinna stać się warzywem spożywanym regularnie przez wszystkie te osoby, które chcą zadbać o swój wzrok. Tu warto wspomnieć nie tylko o ludziach, którzy już zmagają się z wadami wzroku, ale również o osobach, które wykonują swoją pracę wpatrzone w monitor komputera. Beta-karoten jest też nieoceniony wtedy, gdy pojawia się konieczność wzmocnienia układu odpornościowego.

Dużo uwagi poświęca się dziś wpływowi marchwi na stan naszej skóry i ponownie okazuje się, że mamy do czynienia z warzywem dla każdego. Marchewka wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego a spożywana w późniejszym wieku przyczynia się do tego, że minimalizowany jest problem powstawania zmarszczek. Beta-karoten jest też niezawodny wtedy, gdy zależy nam na utrwaleniu opalenizny.

Podobne wpisy

Wpływ smogu na urodę

Wpływ smogu na urodę

Stale rosnący poziom zanieczyszczenia powietrza to bardzo poważny problem współczesnego świata. Jest to doskonale widoczne również w Polsce, gdzie wskaźniki...

Komentarze

0 komentarzy

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *