Zaznacz stronę

Olejek jaśminowy – wypróbuj go w swojej łazience

20 marca 2020 | 0 komentarzy

Olej jaśminowy ma mocny, słodki zapach, a jego wyprodukowanie okazuje się bardzo kosztowne, dlatego substancja często staje się składnikiem luksusowych  perfum. Z punktu widzenia naturalnej pielęgnacji znacznie ważniejsze są jednak właściwości kosmetyczne i lecznicze. Jakie działanie ma olej jaśminowy na włosy i skórę? Jak go stosować w pielęgnacji?

Skład olejku jaśminowego

Kwiat jaśminu w wielu opowieściach symbolizuje miłość i romans. Jego upajający zapach nie raz towarzyszył kochankom w czasie nocnych schadzek. Jaśmin kwitnący w nocy intrygował poetów i dał początek imieniu Jasmine popularnemu na Bliskim Wschodzie.

Składnikami oleju pozyskiwanego z kwiatów jaśminu są linalol, kwas benzoesowy, aldehyd benzoesowy, aldehyd benzylowy, cis-jasmon, farnezol, geraniol, benzyl, alkohol benzylowy, indol, cis-3-heksenylu, ceosol, antranilan metylu, p-krezol, nerol, eugenol, gamma terpineolu, nerolidol, isohytol oraz phytol.

Olejek jaśminowy – właściwości

Olej z kwiatów jaśminu to znakomite źródło cennych substancji leczniczych i pielęgnacyjnych, z których dobrodziejstw możemy czerpać w naszych łazienkach. Poniżej szczegółowo opisałam najważniejsze właściwości pachnącej substancji.

Pomoc dla skóry

Substancja pozyskiwana z jaśminu przydaje się w pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i łuszczącej się. Olejek jaśminowy skutecznie usuwa blizny potrądzikowe, ślady po czyrakach i ranach. Może też przyczynić się do redukcji rozstępów. Pachnąca substancja działa przeciwstarzeniowo i łagodząco. Zmniejsza widoczność drobnych wyprysków. Pasuje niemal do każdego rodzaju skóry, również do tej wrażliwej. Doskonale zmiękcza, utrzymuje prawidłowy stopień nawilżenia i zmniejsza nieprzyjemne napięcie.

Mimo wspaniałych właściwości pielęgnacyjnych olejek jaśminowy może wywoływać delikatne podrażnienia i reakcje alergiczne, dlatego lepiej rozcieńczyć go przed nałożeniem na skórę. Warto użyć do tego celu innego oleju, np. oleju jojoba, albo ulubionego kremu czy balsamu. Substancji nie powinniśmy nakładać na otwarte rany i zadrapania.

Olejek jaśminowy na włosy

Olej jaśminowy doskonale działa na włosy. Dzięki niemu najbardziej suche i matowe pasma stają się gładkie i miękkie. Kosmyki nie puszą się i nie elektryzują. Za sprawą oleju jaśminowego włosy są wyraźnie wzmocnione. Rosną szybciej i mają podkreślony kolor. Co ważne, olejek nadaje się do włosów farbowanych. Ponadto specyfik sprawia, że pasma rzadziej siwieją. Istotny jest też wpływ oleju jaśminowego na skórę głowy. Skalp zyskuje odpowiednie nawilżenie. Wzmocniony i nawodniony, rzadziej ulega podrażnieniom. Substancja zapobiega łupieżowi. Poza tym użycie olejku sprawia, że włosy i skóra głowy pięknie pachną.

Działanie uspokajające i nasenne

Olejek jaśminowy relaksuje i odpręża. Dzięki temu substancja przynosi ulgę w stresie i lękach, hamuje też wybuchy agresji. Pomaga też zwalczać depresję, pobudzając organizm do wytwarzania serotoniny. Olej poprawia ogólne samopoczucie i koi ból. Stanowi też niezastąpioną pomoc w problemach ze snem. Z jego aromaterapeutycznego działania warto skorzystać, zasypiając. Dzięki nim sen okaże się długi, spokojny i bez zakłóceń. Ponadto olejek poprawi komfort zasypiania w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Substancja wspomaga odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozluźnia. Zmniejszając wszelkie problemy ze snem, sprawia, że jesteśmy znacznie bardziej wypoczęci w ciągu dnia.

Właściwości antyseptyczne

Olejek jaśminowy działa antyseptycznie i dezynfekująco. To zasługa zawartych w nim aldehydu benzoesowego i benzoesanu benzylu. Substancje wykazują skuteczne działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Olejek stosowany na rany zapobiega tężcowi. Wykorzystywany w inhalacjach łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębień i kaszlu.

Jak stosować olejek jaśminowy w pielęgnacji?

W pielęgnacji twarzy warto dodać 1 kroplę oleju do kremu lub fluidu. Trzeba połączyć na dłoni oba kosmetyki i dopiero nałożyć na skórę. W pielęgnacji ciała najlepiej dodać 1-2 krople olejku jaśminowego na każde 10 ml kremu, balsamu lub żelu. Kosmetyki należy wymieszać przed aplikacją na skórę.

Olej jaśminowy na włosy można stosować bezpośrednio w czasie olejowania albo jako dodatek do kosmetyku pielęgnacyjnego. Substancję nakładaną bezpośrednio wciera się w niewielkiej ilości we włosy, podobnie jak żele do stylizacji, zaczesując dłonią do tyłu. Olejek jaśminowy może być też dodatkiem do maseczek aplikowanych na przesuszone kosmyki. Dzięki temu pasma lepiej się układają, są miękkie i gładkie. Oleju można używać codziennie, ale maksymalnie przez 3 miesiące. Po tym czasie należy zrobić przerwę.

Olejek jaśminowy nadaje się także do przygotowania relaksującej kąpieli. Do wanny z ciepłą wodą dodajemy 2-3 krople i łyżkę mleka. W kąpieli spędzamy 15-20 minut. W tym czasie słodki aromat jaśminu poprawi nasz nastrój i ukoi nerwy.

Olej jaśminowy ma sporo pielęgnacyjnych i leczniczych właściwości, dlatego zdecydowanie wypróbować go w swojej łazience. Po regularnej kuracji z dodatkiem tej substancji szybko zauważymy pozytywne efekty. Niezależnie, czy stosujemy olejek jaśminowy na włosy, czy też do aromaterapii, z pewnością stanie się ważnym elementem naszego kosmetycznego niezbędnika.

Podobne wpisy

Komentarze

0 komentarzy

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *