Zaznacz stronę

Naturalna pielęgnacja – olej neem – dodaj go do kosmetyczki

31 marca 2020 | 1 komentarz

Drzewa neem, znane też pod nazwą miodla indyjska, rosną w Indiach i kilku innych częściach Azji Południowo-Wschodniej. Rośliny wykorzystuje się do produkcji olejku chętnie używanego w tradycyjnych recepturach ajurwedyjskich. Olej neem znakomicie nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry i włosów, zapewniając im piękny i zdrowy wygląd. Dowiedz się wszystkiego o właściwościach tego naturalnego produktu i sprawdź, jak go stosować.

Miodla indyjska – właściwości

Każda część drzewa neem – jego liście, kora, gałęzie, owoce, kwiaty i korzenie – mogą być wykorzystywane. Dzieje się tak dlatego, że zawierają azadyrachtyny, czyli związki zapewniające właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Wspierają one leczenie rozmaitych infekcji i wzmacniają układ odpornościowy.

Olej neem uzyskuje się z owoców i nasion drzewa miodli indyjskiej. Substancja zawiera cenne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas linolowy. Są one szczególnie przydatne w pielęgnacji włosów i skóry. W domu olej neem może pomóc nam w zwalczaniu mrówek, termitów oraz karaluchów. Substancja bardzo dobrze odstrasza też komary.

Olej neem na włosy

Olejek z drzewa neem to bogate źródło składników aktywnych zapewniających skuteczną regenerację i odbudowę włosów i skalpu. Jest też naturalnym lekarstwem na łupież i przesuszoną skórę głowy. Często wzbogaca się nim szampony z roślinnych składników, wykorzystując tę cudowną właściwość. Olej z miodli indyjskiej znakomicie wpływa na zdrowie skóry głowy. Utrzymuje też odpowiedni poziom pH.

Regularne stosowanie naturalnego olejku wzmacnia włosy od samych cebulek. Zapobiega też ich wypadaniu. Warto stosować go w przypadku problemu z przerzedzaniem się włosów. Substancja stymuluje pracę cebulek i poprawia ich kondycję.

Olej neem jest także bezpiecznym środkiem usuwającym wszy. Chemiczne preparaty mają wiele niebezpiecznych skutków ubocznych. Zastosowanie olejku daje z kolei mnóstwo korzyści z punktu widzenia naturalnej pielęgnacji. W dodatku nie szkodzi środowisku.

Olejek z miodli indyjskiej to również świetny lek na rozdwojone końcówki. Zapewnia dogłębne nawilżenie i wzmacnia proces regeneracji zniszczonych kosmyków. Skutecznie naprawia uszkodzone łuski włosowe, dzięki czemu pasma są łatwiejsze w układaniu.

Jak stosować olejek neem na włosy?

Aby bezpiecznie używać tej substancji o mocnym działaniu, musimy rozcieńczyć ją olejkiem bazowym takim jak olej kokosowy albo migdałowy. Wówczas można przystąpić do olejowania włosów. Olej neem nadaje się do wmasowywania w skórę głowy i pozostawienia na noc. Możemy też zastosować go przed myciem włosów. Olejek z miodli indyjskiej wspaniale wzbogaci szampon. To znakomity sposób na zapobieganie łupieżowi i swędzeniu skalpu. Zanim przystąpimy do olejowania albo mieszania substancji z kosmetykami do włosów, przeprowadźmy próbę alergiczną na niewielkiej powierzchni skóry.

Jak olej z miodli indyjskiej wpływa na skórę?

Olej neem ma w sobie mnóstwo substancji odżywczych, dlatego coraz częściej występuje jako składnik różnych kremów i innych kosmetyków do pielęgnacji. Bardzo korzystnie wpływa na skórę trądzikową (nie zatyka porów) i skłonną do egzemy lub łuszczycy. Dzięki właściwościom ściągającym pomaga leczyć drobne rany i skaleczenia. Oczyszcza wypryski i usuwa bakterie powodujące problemy dermatologiczne. Zmniejsza też zaczerwienienie i stany zapalne. Wspomaga również leczenie blizn potrądzikowych.

Olejek z miodli indyjskiej ma wysoki poziom przeciwutleniaczy. Skutecznie chroni więc skórę przed szkodliwym wpływem środowiska i zapobiega jej starzeniu. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Olej z drzewa neem jest łatwo wchłaniany przez skórę i dlatego szybko ją odmładza i poprawia jej elastyczność. Przy regularnym stosowaniu wygładza zmarszczki i drobne linie mimiczne. Oznaki starzenia zostają znacząco zminimalizowane.

Olej neem dobrze nawilża skórę i pozwala wyleczyć jej przewlekłą suchość. Jego formuła pozwala uwolnić się od pęknięć i objawów łuszczenia.

Jak stosować olej neem do ciała i twarzy?

Olej z miodli indyjskiej zawiera wiele substancji odżywczych, dlatego stosuje się go w kremach, mydłach, szamponach, balsamach i innych kosmetykach. Możemy używać go bezpośrednio na skórę, co wymaga wcześniejszego wymieszania substancji z olejem jojoba lub kokosowym.

Olejek z drzewa neem będzie doskonałym dodatkiem do kremów i balsamów. Możemy też stosować go jako maseczkę oczyszczającą pory z głęboko tkwiących zanieczyszczeń.

Olej neem ma wiele zastosowań pielęgnacyjnych i znakomicie się w nich sprawdza. Dba o skórę i włosy, pomagając pozbyć się uciążliwych problemów takich jak łupież czy trądzik. Zdecydowanie warto dodać go do swojej kosmetyczki – koniecznie trzeba jednak przeprowadzić próbę alergiczną z uwagi na silne działanie substancji.

Podobne wpisy

Komentarze

1 komentarzy

1 komentarz

  1. Eko Karolcia

    Dzięki za ten wpis. Chyba znalazłam coś dla siebie na znienawidzone blizny po trądziku. Niestety wyciskałam i zepsuło mi to cerę. Wypróbuję wszystko, co może pomóc z olejem neem na czele.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *