Zaznacz stronę

Masło Shea – właściwości jednego z najpopularniejszych olejów roślinnych

25 lutego 2020 | 0 komentarzy

Masło Shea, nazywane też masłem karité, jest olejem pozyskiwanym z nasion afrykańskiego drzewa znanego jako masłosz Parka. Tłuszcz ma formę twardej masy o biało-beżowym kolorze. Po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego oleju. Masło Shea cenione jest za piękny zapach i działanie pielęgnacyjne dające spektakularne efekty. Z tego powodu tłuszcz znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Poniżej opisałam najważniejsze właściwości naturalnego oleju – może przekonasz się do jego używania?

Co zawiera maso Shea?

W tłuszczu z masłosza Parka znajdziemy nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, a także moc witamin A i E. Zawartość tokoferoli zależy od regionu pochodzenia rośliny i panujących tam warunków klimatycznych.

Odżywianie i nawilżanie skóry

Masło Shea ma przede wszystkim właściwości silnie natłuszczające i odżywiające, dlatego jest ważnym składnikiem kremów i balsamów polecanych dla skóry suchej, wrażliwej, łuszczącej się i z problemami natury dermatologicznej. Substancje zawarte w naturalnym oleju okażą się bezpieczne dla osób z każdym typem cery. Masło karité, chociaż jest tłuste, nie obciąża skóry i bardzo dobrze się wchłania. Nie zawiera konserwantów, ulepszaczy ani żadnych innych sztucznych składników, dlatego nie wywołuje alergii i podrażnień. Olej mogą z powodzeniem stosować również dzieci i kobiety w ciąży.

Masło Shea lekarstwem na trądzik

Mimo tłustej konsystencji masło doskonale nadaje się do leczenia trądziku. Jego działanie regeneracyjne przypomina to wyróżniające maść z witaminą A. Masło świetnie goi rany związane z trądzikiem i łagodzi zaczerwienienia. Olej można wcierać w całą twarz albo stosować punktowo na zaognione zmiany. Wykwity znikają wówczas zdecydowanie szybciej. Stosowanie masła Shea na trądzik należy traktować jako kurację tymczasową. Nie poleca się codziennego smarowania twarzy tym olejem przy problemach trądzikowych.

Działanie ochronne i regenerujące

Masło Shea skutecznie chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Warstwa oleju zabezpieczy też skórę przed mrozem i wiatrem. Co ważne, naturalny tłuszcz opóźnia procesy starzenia się i przyspiesza regenerację naskórka. Produkty zawierające olej można stosować o każdej porze roku.

Idealne wygładzenie

Tłuszcz z nasion masłosza Parka wspomaga naturalny proces produkcji kolagenu. Masło Shea zawiera kawas oleinowy, linolenowy, palmitynowy i stearynowy, które zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu. Połączenie tych właściwości sprawia, że skóra po zastosowaniu oleju staje się miękka, wzmocniona, odmłodzona, a zmarszczki ulegają widocznej redukcji.

Masło Shea chroni włosy

Nierafinowane masło Shea doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji włosów. Będzie znakomitą odżywczą maseczką albo serum na suche końcówki. Olej świetnie zabezpiecza kosmyki przed działaniem słońca i niskich temperatur, a także nawilża i odżywia suchą i łuszczącą się skórę głowy. Masło Shea można stosować do ochrony włosów przed negatywnymi skutkami zabiegów fryzjerskich, np. prostowaniem albo farbowaniem. Regularne używanie oleju sprawia, że pasma stają się odpowiednio nawilżone, wygładzone i dogłębnie odżywione.

 

Nie bez powodu tłuszcz z nasion afrykańskiego drzewa zyskał wielką popularność. Właściwości masła Shea sprawiają, że bez wątpienia warto włączyć je do codziennej pielęgnacji. Na efekty nie trzeba długo czekać. Miękkie i odżywione włosy, jędrna i gładka skóra, aksamitne usta – wypróbuj naturalny olej i przekonaj się o jego dobroczynnym działaniu dla urody.

Podobne wpisy

Komentarze

0 komentarzy

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *